Google Ads på svenska – vi har svaren

Vi får en hel del frågor om Google ads och därför har vi tagit fram några av svaren på de allra vanligaste frågorna.

Vi kan ju börja med att säga att Google Ads skiljer sig från annan marknadsföring som till exempel Facebookannonsering på några väsentliga punkter.  Det som gör Google ads speciellt är att det utgår från sökningar (även om det såklart också går att annonsera till exempel i displaynätverk och på Youtube också)

Men om vi håller oss till sökannonseringen i Google ads funkar det såhär: 

Genom att skapa annonser som matchar relevanta sökfraser och målgrupper kan företag öka sin synlighet och locka till sig potentiella kunder som söker efter just de produkter och tjänster som ditt företag erbjuder. Dina annonser visas alltså bara när någon söker efter det du har att erbjuda. 

Vad är Google Ads?

Google Ads är en annonsplattform som låter företag skapa annonser och visa dem på Google-sökresultatsidor och andra webbplatser som ingår i Googles annonsnätverk.

Annonserna kan visas i olika format, som textannonser, bildannonser, videoannonser och annonsformat för appar. Företag kan välja olika typer av kampanjer, t.ex. sökkampanjer, displaykampanjer, video- och shoppingkampanjer, beroende på vilken typ av annonsering som passar deras behov och målgrupp.

Vad skiljer sökannonsering från displayannonsering?

Google-sökannonser visas på söksidor vid sökning av valda sökord, medan displayannonser visas på andra webbplatser i Googles annonsnätverk.

Sökannonser är textbaserade och riktade mot användare som aktivt söker efter något relaterat till ditt företag, medan displayannonser kan vara bildbaserade, textbaserade, interaktiva eller videoannonser och är utformade för att skapa medvetenhet och nå en bredare publik.

Vad kostar Google Ads?

Priset för Google Ads annonsering beror på flera faktorer, t.ex. konkurrensen på sökfrasen, kvaliteten på annonsen och webbplatsens landningssida, samt budgivningen för klickpriserna. Klickpriserna kan variera beroende på vilken bransch och geografisk region du annonserar i.

Genomsnittliga klickpriser i Sverige kan variera från några ören till flera hundra kronor per klick. Företag kan välja att betala per klick (CPC), per visning (CPM) eller per konvertering (CPA), beroende på deras mål och budget. Google Ads erbjuder också en kostnadsfri annonseringskredit för nya företagare.

Hur stor budget behöver jag?

Budgeten för Google Ads annonsering beror på företagets mål, bransch, målgrupp och konkurrensen på sökfraserna. Man kan välja att sätta en daglig budget eller en totalbudget för en kampanj eller en annonsgrupp.

Det är viktigt att ha en realistisk budget och följa resultatet noggrant för att optimera annonsen och maximera avkastningen på investeringen. Google Ads erbjuder också verktyg för att hjälpa företag att beräkna sin förväntade avkastning på investeringen (ROI) och få rekommendationer om budget och budgivning.

Fungerar Google Ads för B2B?

Ja, Google Ads fungerar också för B2B-företag. B2B-marknadsföring handlar om att nå ut till företag som köper dina produkter eller tjänster.

Google Ads kan hjälpa till att nå ut till dessa företag genom att använda riktade sökord, utöka räckvidden med displayannonser och använda remarketing för att nå ut till tidigare besökare på din webbplats. Det är också viktigt att skapa anpassade landningssidor som är specifika för B2B-kunder för att öka konverteringarna.

Senaste inläggen